Samu Metsänen

Saksofonisti Samu Metsänen (s. 1985) valmistui musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta, esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta opettajanaan Pekka Savijoki. Metsänen on täydentänyt opintojaan lukuisilla mestarikursseilla, ja opiskellut saksofonin lisäksi myös musiikkipedagogiikkaa ja musiikkiteknologiaa. Opettajista ja innoittajista mainittakoon mm. Joonatan Rautiola, Jaakko Nurila, Vincent David, Hans De Jong, saksofonikvartetti Ellipsos, Maaret Koskenkari ja Riku Huhtasalo. Metsäsen muusikon uraa ovat tukeneet erilaisin apurahoin ja stipendein mm. Suomen Kulttuurirahasto ja Kaartin soittokunta.

Metsänen on soittanut useiden puhallinyhtyeiden ja -orkesterien solistina. Kaartin soittokunta, Laivaston soittokunta, Kaartin seitsikko ja Aava Winds Ensemble monien muiden muassa, ovat kutsuneet Metsäsen toistuvasti solistikseen. Hän esiintyy aktiivisesti eri kamarimusiikkikokoonpanoissa kotimaassa sekä ulkomailla, ja hänen vakituisia ja perustamiaan kokoonpanoja tällä hetkellä ovat saksofonikvartetti Aava sekä suomalais-virolainen FinEst saksofonikvartetti. Metsänen on esiintynyt mm. Italiassa, Virossa ja Latviassa sekä kotimaassa Turun musiikkijuhlilla, Lieksan vaskiviikolla, Soiva Akatemia konserttisarjassa, Musica nova Helsinki -, Sibafest – ja Pasimusic -festivaaleilla. Metsänen vierailee säännöllisesti puhallinkilpailun lautakunnassa Viron Musiikkioppilaitosten liiton kutsumana.

Syksyllä 2011 Metsänen valittiin Puolustusvoimien edustussoittokunnan, Kaartin soittokunnan saksofonistiksi, ja vuodesta 2012 hän on toiminut soittokunnan saksofoniryhmän äänenjohtajana. Hän on kokenut orkesterimuusikko, joka on tavattu myös useissa sinfoniaorkestereissa sekä pietarilaisen Mariinski teatterin orkesterissa.

Samu Metsänen on toiminut vuosina 2007–2011 saksofoninsoiton opettajana Tampereen Konservatoriossa, Sibelius-opistossa Hämeenlinnassa sekä Tampereen ammattikorkeakoulussa. Orkesterityön lisäksi hän opettaa tällä hetkellä saksofoninsoittoa Keravan musiikkiopistossa ja kesäisin puhallinmusiikkileirillä Raudaskylässä. Metsänen toimii myös leirin yhteydessä järjestettävän saksofonin mestarikurssin opettajana.