Esko Heikkinen

Heikkinen Esko Juhani
s. Kuusjärvellä 4.7.1953
Trumpetisti, sovittaja, säveltäjä ja kapellimestari on musiikin laaja-alainen ammattilainen, joka on toiminut useissa merkittävissä tehtävissä ja saanut niistä kansainvälistäkin tunnustusta.

Vakituisia toimia:
Helsingin poliisisoittokunta; kapellimestari 2002-2012
Helsingin Palokunnan soittokunta kapellimestari 1995-
UMO Jazz Orchestra; lead trumpetti / konserttimestari 1976-2002
HelSK nyk. Kaartin soittokunta; trumpetin äänenjohtaja 1975-1983.

Teoksia:
Brass Chops Manual (Turvat kuntoon).

Tunnustuksia:
1998 Suomen jazz-liitto: Yrjö-palkinto
2008 Suomen Big Band -yhdistys r.y: Count Basie-mitali.
Suomen Trumpettikillan kunniajäsen
2013 Suomen Jazzlegenda-palkinto

Taiteellinen johto:
Imatran Big-Band festivaalin Big-Band kurssi 2001-2003
Silkkijazz Vantaa 2000-2003.

Orkestereita:
Tapiola & Espoo Big Band
Jukka Linkola Octet & Tentet
Mircea Stan Sekstet
Lazlo Syle Band
Suo, Kuokka ja Jussi
Helsingin kaupunginteatteri
Edvard Wesala: Sound and Fury
Conjunto Baron

Omia kokoonpanoja:
Super Brass 1990-
Tribute to Bill Chase 2009
Folk Brass 2010

Vierailuja trumpetin äänenjohtajana:
RSO (Radion sinfoniaorkesteri)
HKO (Helsingin kaupungin orkesteri)
Oopperaorkesteri
Tapiola Sinfonietta
Lahden kaupunginorkesteri
Tampereen kaupunginorkesteri
Joensuun kaupunginorkesteri
Reykjavikin sinfoniaorkesteri.

Solisti ja kapellimestarivierailuja:
Joensuun kaupungin orkesteri
UMO Jazz Orchestra
Kaartin soittokunta
Pohjan sotilasssoittokunta
The Great Helsinki Swing Big Band

Esiintynyt mm. seuraavien taiteilijoiden kanssa:
Dizzy Gillespie, Benny Carter, Mercer Ellington, Gil Evans, Joe Henderson, Thad Jones, Benny Golson, Dave Liebman, Arturo Sandoval, NHØP, Toots Thielemans, McCoy Tyner, Bob Brookmeyer, Clark Terry, Dexter Gordon, Jon Faddis, Louie Bellson, Randy Brecker, Joe Williams, Freddie Hubbard, Michael Brecker, Marvin Stamm, Ray Anderson, John Scofield, The Manhattan Transfer(tour w),Mike Westbrook,Carla Bley, Natalie Cole (tour w)

Esko Heikkinen alkoi trumpetinsoiton Outokummun puhallinorkesterissa Valtteri Kalisen opastuksella ja sai ensimmäisen kontaktin kevyeen musiikkiin tanssikeikoilla isänsä Unto Heikkisen kanssa. Ammattimainen opiskelu alkoi Kontiorannan varuskuntasoittokunnassa soitto-oppilaana 1970 ja jatkui 1973 Helsingissä Sibelius Akatemiassa sotilasmusiikkilinjalla suorittaen siellä sotilasmusiikkitutkinnon.

Ensimmäinen kontakti Jazz-musiikkiin tuli Tapiola Big-Bandin riveissä. Hänen ensimmäinen merkittävä kiinnityksensä jazzmuusikkona oli Jukka Linkolan legendaarisessa Oktetissa. Samoihin aikoihin Esko tutustui vapaan jazzin kuvioihin Edvard Vesalan eri kokoonpanoissa, joista tunnetuin lienee Sound and Fury. Esko Heikkinen liittyi UMO Jazz Orchestran riveihin vuonna 1976, jossa hän toimi lead-trumpetistina / konserttimestarina vuoteen 2002. UMO kiinnityksen myötä Esko Heikkisestä kehittyi myös kansainvälisesti tunnustettu lead-trumpetisti.

Hän toimi kapellimestarina Helsingin Työväenyhdistyksen soittokunnassa ja Bygga Big- bandissa 1990-1995.
Eskon käsien suojassa on myös perinteikäs Helsingin Palokunnan Soittokunta.

Esko Heikkinen on myös kysytty puhallinorkesterikouluttaja. Hän on merkittävästi uudistanut suomalaista puhallinorkesterimusiikkia lukuisilla nerokkailla sovituksillaan, sekä mielenkiintoisilla sävellyksillään. Sovituksia puhallinorkesterille Esko on tehnyt useita satoja.

Esko Heikkinen on myös tehnyt merkittävän uran studiomuusikkona. Musiikkiraitoja ”ura” hänelle on kertynyt 1943 kpl. Myös TV- ja Radio-ohjelmissa hän on esiintynyt runsaasti.

Hän on myös vakituinen opettajavieras Lieksan vaskiviikoilla. Esko on toiminut Suomen Trumpettikillan puheenjohtajana 2000-2002. Nykyisin hän on Suomen trumpettikillan kunniajäsen. Esko Heikkinen on toiminut trumpetinsoiton opettajana Sibelius Akatemian jazz-osastolla.

Esko Heikkinen on kirjoittanut kansainvälistäkin tunnustusta saaneen vaskisoittimien oppikirjan: Brass Chops Manual (Turvat kuntoon).